štvrtok 18. novembra 2010

Bolesť - fenomén našej mysle

Podobne ako tma, tak aj bolesť, či už fyzická, mentálna alebo emocionálna má iba negatívnu existenciu. Tma neexistuje preto, že ju niekde prinesieme, exituje iba vtedy ak odstránime svetlo. Keď niečo existuje iba preto, že tam niečo iné chýba, to znamená, že to má negatívnu existenciu.  Tma sa nedá od niekiaľ vyniesť, dá sa odstrániť iba tým, že tam prinesieme svetlo. 

Takisto aj bolesť existuje iba v neprítomnosti našej pozornosti. Tak ako tma automaticky zmizne keď do miestnosti prinesieme svetlo, aj bolesť sa automaticky vyparí, keď na ňu sústredíme energiu nášho vedomia. Bolesť existuje iba preto, lebo určitej časti nášho "ja" nevenujeme pozornosť. Naša bolesť vždy pochádza z nášho vnútra, a preto ak vyliečime naše vnútro, bolesť jednoducho zmizne.

Akákoľvek emocionálna alebo mentálna bolesť je len vrcholkom ľadovca. Čo potrebujeme urobiť na jej odstránenie, je dostať sa k jej koreňu, zistiť, odkiaľ pochádza. Aby sme bolesť mohli vyliečiť, potrebujeme pracovať na odstránení príčíny, ktorá túto bolesť spôsobuje. Inak hrozí nebezpečenstvo že túto bolesť, našu frustráciu prenesieme na niekoho iného alebo ňou budeme sami ešte viac trpieť. Ak máte nejakú bolesť, odsuňte všetko nabok a pracujte na jej vyliečení. Nájdite príčinu bolesti a vyliečte ju.

Vždy keď cítíte bolesť, priveďte svoju pozornosť na dané miesto. Cíťte čo sa odohráva v tomto mieste, pozorujte tieto pocity a prestaňte ich menovať ako bolesť. Vnímajte tie pocity len ako skúsenosť, len ako nejaké pocity. Zrazu budete cítiť, že oblasť bolesti sa zmenší na jeden jediný bod a postupne zmizne.
Kedykoľvek keď čelíte bolesť vedome, uvedomíte si, že ste viac ako len telo. Zistíte, že žiadna bolesť sa nemôže dotknúť vášho skutočného "ja". Keď telo prežíva bolesť, naše ja nemusí trpieť, sme to iba my, ktorí spájame bolesť s vnútorným utrpením duše. Keď telo bolí, treba mu dať pozornosť a chápať, že čím telo prechádza je len proces liečenia. Keď si uvedomíte, že vy sami ste silnejší ako bolesť, vystúpite nad bolesť a stanete sa duhhka ateeta (ten,  ktorý prekročil hranice utrpenia).

Ak nájdete príčinu a skutočný pôvod bolesti, bolesť sa vďaka vašej intenzívnej vnútornej jasnosti jednoducho vyparí. Keď vám je jasné prečo trpíte, táto vaša jasnosť spáli dôvody na to, aby vo vás existovala nejaká bolesť. Toto uvedomenie si so sebou prináša stav úplnej blaženosti.

~Paramahamsa Nithyananda

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára