nedeľa 28. novembra 2010

Prečo sa prejedáme


Čím viac vlastníme tým menej dokážeme milovať.  A čím menej dokážeme milovať tým viac začneme zhromažďovať veci. Veci sa stanú náhradou za lásku. 

Ako sa to vlastne stane?  Ak narodenému dieťaťu matka prejavuje dostatok lásky, toto dieťa nikdy nebude piť príliš veľa mlieka, pretože vie, že matka ho nesmierne ľúbi. Nebude nikdy piť príliš veľa mlieka, pretože vie, že matka bude vždy dostupná a vždy bude pripravená mu dať mlieko, keď bude hladné. Tak prečo sa strachovať?  Tento fakt bol aj vedecky potvrdený psychoanalytikmi. Tento fakt je tichým nevysloveným porozumením. Ak matka miluje dieťa, to dieťa bude piť iba toľko mlieka, koľko potrebuje. Ak je dieťa milované, nikdy na ňom neuvidíte veľké bruško. Dieťa bude proporcionálne zostavené.

Matky takýchto detí sa budú neustále obávať, že ich dieťa neje a nepije dostatočne toľko, koľko by malo. Ale milované deti proste vedia, že kedykoľvek budú mať hlad, mama bude tam. Vedia, že sa môžu spoľahnúť na lásku.
Ale ak matka nemiluje dieťa, to dieťa sa bude neustále strachovať o svoju budúcnosť. Keďže necíti lásku, to nevyslovené porozumenie tam takisto nie je, preto kedykoľvek keď  bude mať dieťa príležitosť, bude jesť čo najviac ako bude môcť, vypije čo najviac mlieka, ako bude môcť.  Tým pádom sa z neho stáva lakomec, ktorý začal akumulovať veci – vo svojom tele. Ale ak tomuto dieťaťu niekto začne prejavovať lásku, okamžite jeho prejedanie prestane. 

Láska a jedlo obidve pochádzajú z matkinho prsníka. Prvá skúsenosť lásky pochádza s matkinho prsníka a prvá skúsenosť jedla takisto pochádza z matkinho prsníka. Preto sú láska a jedlo úzko spojené.  Ak má dieťa málo lásky, bude si to nahrádzať jedlom. 

Ak je lásky dostatok, môžeme si dovoliť neprejedať sa. Necítime potrebu prejedať sa. Vzpomeňte si na čas, keď ste boli zamilovaní, váš hlad sa jednoducho vyparil. Necítite hlad. Láska vás napĺňa tak hlboko, že sa cítite plní. A preto začnete jesť menej a menej.
Jedna žena čo sa so mnou rozprávala mi povedala jej príbeh. Zomrel jej manžel a hneď prvú noc potom sa zobudila na obrovský hlad. Telo jej manžela bolo v dome a rovnako aj rodinný príslušníci a tak sa cítila vinná ísť do kuchyne a najesť sa.  Ale cítila taký strašný hlad, ako nikdy predtým. Tak išla do kuchyne po tme, ako zlodej, avšak vo svojom vlastnom dome.  Pýtala sa ma, čo sa stalo. Povedal som jej, že dôvod je veľmi jednoduchý. Človek, ktorého ste milovali umrel. V tom momente sa cítite prázdna. A táto prázdnota musí byť niečím naplnená. 

Vždy keď sme smutní, tak jeme viac. Kedykoľvek sme v hlbokom smútku, cítime väčší hlad. Vždy keď sme šťastní, veselí a milujúci a naplnení láskou, jedlo nás automaticky prestane zaujímať.  Aj malé množstvo jedla bude dostatočnou výživou, pretože láska samotná je výživou. Ľudia ktorí nevedia milovať sa vždy stanú lakomcami, vlasníckymi zberateľmi vecí. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára